Άλμα στην τεχνολογία προσθετικών άκρων – Πλέον μπορούν να συνδεθούν απευθείας με το νευρικό σύστημα του χρήστη (βίντεο)

Ένα πρωτοποριακό βιονικό χέρι, που ενσωματώνεται με τον σκελετό και το νευρικό σύστημα του χρήστη, φέρνει επανάσταση στην τεχνολογία των προσθετικών άκρων.

Η τεχνολογία συγχωνεύει ένα βιονικό χέρι με τον σκελετό του χρήστη και τον συνδέει με το νευρικό του σύστημα μέσω εμφυτευμένων ηλεκτροδίων. Αυτή η προσέγγιση, που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση (osseointegration), επιτρέπει μία μόνιμη και αξιόπιστη σύνδεση μεταξύ του προσθετικού άκρου και του χρήστη.

Πριν προχωρήσουμε, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως αυτή τη στιγμή η αγορά ενός προσθετικού άκρου τέτοιας τεχνολογίας δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς το κόστος είναι τεράστιο, και αυτό με την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει κανείς να μπει στις μεγάλες λίστες αναμονής που συνήθως υπάρχουν, καθώς οι εταιρείες αυτές δεν κατασκευάζουν προσθετικά μέλη με μεθόδους μαζικής παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντική η προβολή τέτοιων καινοτομιών, καθώς επίσης και η ανάδειξη των επιστημόνων που τα δημιουργούν, με την ελπίδα πως στο μέλλον, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με παλιότερες καινοτομίες, τα προσθετικά αυτά μέλη θα είναι όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμα σε όσους τα έχουν ανάγκη για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να αποκτήσουν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας.

Λίγα λόγια τια το “Mia Hand”

Το βιονικό χέρι, γνωστό ως Mia Hand, αναπτύχθηκε από την ιταλική εταιρεία ρομποτικής Prensilia και περιλαμβάνει κινητικά και αισθητήρια εξαρτήματα που επιτρέπουν στον χρήστη να εκτελεί περίπου το 80% των καθημερινών του δραστηριοτήτων. Αυτή η καινοτομία, όχι μόνο παρείχε βελτιωμένο έλεγχο στο πρόσθετο άκρο, αλλά μείωσε επίσης σημαντικά τον πόνο του χρήστη, καθώς η τεχνική ενσωμάτωσης αποκαθιστά πολλούς νευρικούς πόρους που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του βιονικού χεριού, όπως ακριβώς κάνει το νευρικό σύστημα και με το βιολογικό άκρο.

Η επιτυχία αυτής της προσέγγισης σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην μέχρι σήμερα τεχνολογία αποκατάστασης των άκρων και ανοίγει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για τη θεραπεία και φροντίδα ατόμων με ακρωτηριασμό. Αυτή η τεχνολογία είναι αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης με επικεφαλής τον καθηγητή Max Ortiz Catalan και την ομάδα του, που συνδυάζει τεχνικές χειρουργικής, μηχανικής, εμφύτευσης ηλεκτροδίων και τεχνητής νοημοσύνης.

Όλη η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Robotics.

Πώς λειτουργεί το νέου τύπου βιονικό χέρι
Το βιονικό χέρι είναι μόνιμα ενωμένο στο οστό του χρήστη, αλλά μπορεί εύκολα να προσαρτηθεί και να αφαιρεθεί. Η ανάπτυξη αυτού του ενσωματωμένου βιονικού χεριού έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη ζωή των ατόμων που αντιμετωπίζουν απώλεια άκρων, προσφέροντας αυξημένη άνεση και λειτουργικότητα στην καθημερινή τους ζωή.

Συνοπτικά:
Ένα πρωτοποριακό βιονικό άκρο ενσωματώνεται πλήρως στον σκελετό και τα νεύρα των χρηστών για να βελτιώσει τη φροντίδα των ακρωτηριασμένων ατόμων.
Η τεχνολογία χρησιμοποιεί τη μέθοδο της οστεοενσωμάτωσης για να στερεώσει μόνιμα το προσθετικό άκρο στο οστό του χρήστη.

Η ηλεκτρική σύνδεση με το νευρικό σύστημα του χρήστη επιτυγχάνεται μέσω εμφυτευμένων ηλεκτροδίων σε νεύρα και μύες.
Αυτή η μοναδική προσέγγιση παρέχει καλύτερο έλεγχο του προσθετικού μέλους και μειώνει τον πόνο.

Το βιονικό χέρι, Mia Hand, προσφέρει περίπου το 80% της λειτουργικότητας ενός βιολογικού χεριού.

Η ολοκληρωμένη προσέγγιση συνδυάζει τεχνικές χειρουργικής, μηχανικής, εμφύτευσης ηλεκτροδίων και τεχνητής νοημοσύνης, για να παρέχει βελτιωμένη φροντίδα σε άτομα με ακρωτηριασμό.

Η νέα τεχνολογία αποτελεί ορόσημο στην μέχρι σήμερα μέθοδο αποκατάστασης των άκρων.

Με πληροφορίες από edition.cnn.com, euronews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΙΔΗΣΕΙΣ