Αθώος κρίθηκε 49χρονος εργολάβος της Κω που κατηγορήθηκε για αρχαιοκαπηλία

Αθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων ένας 49χρονος κάτοικος της Κω, εργολάβος , που συνελήφθη τον Απρίλιο του 2011 για υπόθεση διακεκριμένης αρχαιοκαπηλίας.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή ένσταση που υπέβαλε ο συνήγορός του κ. Κώστας Ασλάνης και τον κήρυξε αθώο διότι τα 130 αρχαία αντικείμενα για τα οποία είχε συλληφθεί και κατηγορήθηκε δεν αποτιμήθηκαν ως προς την αξία τους!
Πιο συγκεκριμένα η αρχαιολογία αποτίμησε 240 περίπου αντικείμενα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο ποσό των 409.000 ευρώ περίπου πλην όμως δεν έγινε αντιπαραβολή ή προσδιορισμός της αξίας 130 εξ’ αυτών για τα οποία κατηγορήθηκε.
Χθες κατά την ακροαματική διαδικασία η αρχαιολόγος μάρτυρας δεν ήταν σε θέση εξάλλου να προσδιορίσει την αξία τους ελλείψει σχετικής εκθέσεως της αρμόδιας επιτροπής!
Η υπόθεση είχε προσλάβει πανελλήνια διάσταση με δεκάδες δημοσιεύματα σε γνωστά ΜΜΕ καθώς ο κατηγορούμενος εφέρετο να πωλεί αρχαία για την διακόσμηση πολυτελών βιλών!
Στο θέμα είχε αναφερθεί τότε με πυχαίους τίτλους και η ιστοσελίδα zougla.gr του δημοσιογράφου κ. Μ. Τριανταφυλλόπουλου.
Εν πάση περιπτώσει, ο 49χρονος μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ και της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο ΑΤ Κω.
Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι μαρμάρινες πλάκες έβρισκε σκόρπιες σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και τις συνέλεγε χωρίς να γνωρίζει ότι αυτό απαγορεύεται.
Απολογούμενος τόνισε μάλιστα ότι η αρχαιολογία γνώριζε για την ύπαρξή τους, ότι δεν τις εμπορευόταν και δεν τις χρησιμοποιούσε σε τεχνικά έργα που πραγματοποιούσε και ότι τις είχε μόνο για το διάκοσμο της οικίας του.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Την 20ή Απριλίου 2011 κατόπιν καταγγελίας της Αρχαιολογίας Κω στο Α.Τ. Κω ότι στο μαρμαράδικο του κατηγορούμενου βρίσκονται πληθώρα αρχαιοτήτων, κλιμάκιο της αρχαιολογίας μαζί με αστυνομικούς του Α.Τ. Κω μετέβησαν στο σημείο και βρήκαν στην επιχείρηση και στην παρακείμενη οικία του συσσωρευμένα αρχαία μαρμάρινα και λίθινα μέλη.
Βρέθηκαν πληθώρα αρχαιοτήτων μεγάλου και μικρού μεγέθους, μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία ήταν συγκεντρωμένα σε στοίβες στην αυλή του μαρμαράδικου, ανάμεσα σε σύγχρονες προς πώληση μαρμαρόπλακες, άλλα ήταν τοποθετημένα στον προαύλιο χώρο της οικίας του, άλλα εντοιχισμένα στους εξωτερικούς τοίχους της οικίας και μερικά στο εσωτερικό του σπιτιού του ως διακοσμητικά στοιχεία. Ανάμεσα στις αρχαιότητες ξεχωρίζουν κιονόκρανα δωρικού τύπου, μεγάλες πλάκες επιτύμβιες βωμοί, ανάγλυφο με παράσταση ασπίδας, τμήματα κιόνων ραβδωτών και αραβδωτών, τμήματα επιστηλίων, μυλόπτερες, τμήματα ελαιοτριβείων, τμήματα από κατώφλια κ.λ.π., διαφόρων περιόδων.
Τα αρχαία που εντοπίστηκαν καταγράφησαν και οι 189 αρχαιότητες που εντοπίστηκαν φυλάσσονται στις αρχαιολογικές αποθήκες και 52 αρχαιότητες παραμένουν στην οικία του κατηγορουμένου, εκ των οποίων 42 είναι εντοιχισμένες εξωτερικά και 10 εξωτερικά.
Βρέθηκαν ειδικότερα στην κατοχή του:
– Θραύσματα 15 πλίνθων από αμυγδαλόπετρα (τραβερτίνη), λευκό μάρμαρο και μαύρο λίθο (ασβεστόλιθο).
-Στο παρτέρι: τεμάχιο από στήλη από φαιό μάρμαρο με εγχάρακτο «Ο».
-Στο παρτέρι: τεμάχιο από πλίνθο με φαλτσογωνία από λευκό μάρμαρο.
-Ανώφλι: αμφικίονας από γκρίζο γρανίτη (ντόπιο μονζονίτη), παλαιοχριστιανικών χρόνων.
-Τμήμα θωρακίου φράγματος πρεσβυτερίου με εξάφυλλο ρόδακα, από λευκό μάρμαρο, παλαιοχριστιανικών χρόνων.
-Τμήμα επιτύμβιας στήλης με δύο ρόδακες, από λευκό μάρμαρο, κλασικών- ελληνιστικών χρόνων.
-Τμήμα κορνίζας από λευκόφαιο μάρμαρο, ελληνιστικών χρόνων.
-Τμήμα κατωφλιού από τραβερτίνη.
ΕΝΤΟΙΧΙΣΜΕΝΑ
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
-Κυβόλιθος από γκρίζο μάρμαρο.
-Ανθέμιο από κιλλίβαντα από λευκό μάρμαρο.
-Πεσσίσκος από φράγμα πρεσβυτερίου με διακόσμηση αμφορέα και φύλλων,
παλαιοχριστιανικών χρόνων.
-Τετράγωνη βάση με κοιλόκυρτο κυμάτιο από λευκό μάρμαρο.

Πηγή: dimokratiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΙΔΗΣΕΙΣ