Εντολή για τη διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου που κόστισε τη ζωή πέντε στρατιωτικών και πολιτών που μετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή στην Λιβύη, έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών στην Αστυνομία.
Με παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, η Εισαγγελία ζητά να εξεταστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας το τροχαίο, ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.
Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται ενδεικτικά αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και από αμέλεια.
Ποια ήταν τα θύματα
Από το τραγικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους πέντε Έλληνες, εκ των οποίων τρία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και δύο αδέρφια που συμμετείχαν εθελοντικά στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ως διερμηνείς.
Σήμερα το μεσημέρι, το ΓΕΕΘΑ έδωσε τα ονόματα των τριών στελεχών του μετά την ταυτοποίηση των σορών. Επρόκειτο για τους:
-Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.
-Επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.
-Αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.
Τα δύο νεκρά αδέρφια είναι ο Φίλιππος και η Άντζελα, παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Λιβύη, Κανάκη Μανδαλιού. Οι δύο νεραοί συμμετείχαν εθελοντικά στην ελληνική αποστολή ως διερμηνείς και ο πόνος της οικογένειάς τους είναι αβάσταχτος. Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι πριν από μερικές ημέρες η Άντζελα έδωσε χαρά σε όλους με τον γάμο της.
Από το τροχαίο, τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται ακόμα 13 άτομα. Αρχικά αναφέρθηκε ότι στις έρευνες για τη τραγωδία στη Λιβύη συμμετείχε και η ΕΥΠ, μετά από αίτημα των Υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, όμως η πληροφορία διαψεύδεται.
“Η ελληνική κυβέρνηση συνέλεξε πληροφορίες. Δεν ισχύει ότι μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και έδωσε συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων.