Οκτώ χρόνια χωρίς τον Κωνσταντίνο Μήτση

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του αείμνηστου επιχειρηματία και ευπατρίδη Κωνσταντίνου Μήτση που μεγαλούργησε μέσα σε δύσκολες περιόδους.

Η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Αυγούστου 2016, συγκλόνισε τους οικείους του, τους πολλούς φίλους του και τους συνεργάτες του. Ο εκδότης της εφημερίδας «Βραδυνή» και ιδρυτής της μεγάλης ξενοδοχειακής αλυσίδας Mitsis Hotels, με πλήθος ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα, ήταν ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας και ένας οραματιστής που ήξερε να εμπνέει τους ανθρώπους γύρω του.

Η επιτυχία του υπήρξε αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και πίστης. Κίνητρό του ήταν πάντα η μεγάλη του αγάπη για την πατρίδα, την οικογένεια και τους συνεργάτες του. Με τη συνεχή και αδιάκοπη δραστηριότητά του κατάφερε να δημιουργήσει έναν όμιλο επιχειρήσεων που αποτελεί κόσμημα για τον ελληνικό τουρισμό και όχι μόνο, με άξιους συνεχιστές σήμερα τα παιδιά του, τον Σταύρο Μήτση και τη Χριστίνα Μήτση, αλλά και την αγαπημένη σύζυγό του, Τζένη Μήτση.

Η πορεία του

Γεμάτος όνειρα, τα οποία ασφυκτιούσαν στο πανέμορφο αλλά μικρό Κρυονέρι Πωγωνίου, το γραφικό χωριό όπου γεννήθηκε και λάτρευε κυριολεκτικά, έφυγε για την Αθήνα σε παιδική ηλικία. Στη μεταπολεμική ελληνική πρωτεύουσα που προσπαθούσε να ορθοποδήσει και σε μια εποχή δύσκολη για την Ελλάδα, καταπιάνεται με μια σειρά από εργασίες ολοκληρώνοντας παράλληλα τη φοίτησή του στο 1ο Γυμνάσιο Αθηνών, σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας, την Πλάκα.

Γρήγορα ξεχωρίζει το λαμπερό μυαλό του και το ταλέντο του στις πωλήσεις, τόσο που κάποιοι φίλοι του χρόνια αργότερα έλεγαν ότι «ο Κώστας μπορούσε να πουλήσει ακόμη και πάγο στην Αλάσκα». Από το σχολείο μαθαίνει τα συμβατικά και απαραίτητα, στο δρόμο όμως μαθαίνει τη ζωή, τους νόμους της αγοράς, πως να βελτιώνεται και πάνω απ’ όλα πως να προβλέπει τι θα έχει ζήτηση, τι θέλει ο πελάτης. Με πνεύμα δυνατό, ανήσυχο και δημιουργικό, ο Κωνσταντίνος Μήτσης αφουγκράζεται την αγορά και πριν ακόμη ενηλικιωθεί αρχίζει τη δική του επιχειρηματική πορεία.

Η κλωστοϋφαντουργία

Σε ηλικία μόλις 17 ετών, με τα λεφτά που είχε μαζέψει, ανοίγει την πρώτη του βιοτεχνία, με αντικείμενο την κλωστοϋφαντουργία. Από την πρώτη κιόλας αυτή επιχειρηματική απόπειρα διαφαίνεται η επιτυχία. Στην αρχή απασχολεί περί τα τριάντα άτομα, όσο όμως οι δουλειές και οι παραγγελίες μεγαλώνουν, τόσο αυξάνεται και το προσωπικό, που μέσα σε δέκα χρόνια φτάνει τα 170 άτομα.

Στο μεσοδιάστημα είχε αγοράσει ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής νημάτων (ΕΡΙΟΤΕΚ) και μετά ένα βαφείο (ΒΑΦΗ), δημιουργώντας έτσι μία κάθετη βιομηχανία που την εποχή εκείνη πρωτοπορούσε. Πληρώνοντας τοις μετρητοίς, πετύχαινε καλύτερες τιμές στην πρώτη ύλη και κάπως έτσι κατάφερνε οι τιμές του στις προσφορές να είναι σχεδόν πάντα καλύτερες από αυτές των ανταγωνιστών του.

Τα ξενοδοχεία

Σταδιακά επικεντρώνεται στον τομέα της φιλοξενίας και το 1977 το διορατικό μυαλό του τον ωθεί να ανοίξει το πρώτο του ξενοδοχείο, το Ramira Beach στην Κω. Είναι η πρώτη σελίδα, ο πρώτος σταθμός σε μια μεγάλη πορεία. Ακολουθεί ένα δεύτερο ξενοδοχείο στην Καρδάμαινα και εν συνεχεία στην Κρήτη, στη Ρόδο, στα Καμένα Βούρλα, στη Μύκονο, στην Κέρκυρα, στα Ιωάννινα και στην Αθήνα.

Τα ξενοδοχεία χτίζονται και δημιουργούνται, έχοντας διαφορετικό και μοναδικό χαρακτήρα το καθένα, αλλά η ίδια φιλοσοφία και το ίδιο όραμα διέπει τη λειτουργία τους: πρέπει να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες τους μέσα από την ποιοτική διαμονή, τις προτάσεις για δραστηριότητες, τις άψογες εγκαταστάσεις, το προσεγμένο φαγητό πραγματώνοντας όλες τις διαστάσεις της πραγματικής ελληνικής φιλοξενίας. «Τα πάντα θέλουν φροντίδα, καλή προαίρεση και προσοχή, οι επισκέπτες χρειάζονται περιποίηση», σημείωνε, κουβαλώντας τη γνώση και την εμπειρία μιας επιτυχημένης πορείας ενός ανθρώπου που βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή, στην υποδοχή των επισκεπτών των ξενοδοχείων και της Ελλάδας.

Η Οινοποιία

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Κωνσταντίνος Μήτσης εισέρχεται με επιτυχία και σε έναν άλλο τομέα, αυτόν της Οινοποιίας. Αγοράζει την εταιρία “Κάβειρος” και μέσα σε λίγους μήνες καταφέρνει να την εξυγιάνει, μετατρέποντάς την σε κερδοφόρα.

Οι εκδόσεις

Την περίοδο που ο «Ελεύθερος Τύπος» ταλανίζεται από την εσωτερική κρίση και την αντιπαράθεση του Γιώργου Κύρτσου με τον Δημήτρη Ρίζο, ο τελευταίος που είναι στενός φίλος του Κ. Μήτση δέχεται την πρότασή του να ανοίξουν μια καινούρια εφημερίδα, τον «Αδέσμευτο Τύπο» (1994) , ενώ αργότερα ο αείμνηστος επιχειρηματίας θα αγοράσει και την ιστορική «Βραδυνή» (1997), παρεμβαίνοντας καίρια στο δημόσιο βίο της χώρας.

Η γυναίκα της ζωής του ακούει στο όνομα Τζένη. Θα του χαρίσει δύο παιδιά, τον Σταύρο και τη Χριστίνα, που συνεχίζουν το σπουδαίο έργο του πατέρα τους. Το πρότυπό του ήταν εξάλλου ένας άνθρωπος, που μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, δεν σταμάτησε το καθημερινό πρόγραμμά του. Ακούραστος, ασταμάτητος και αεικίνητος, ο πατέρας του εξακολουθούσε να επισκέπτεται τις επιχειρήσεις και την ξενοδοχειακή αυτοκρατορία, που έχτισε από το μηδέν, για να βεβαιώσει ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια.

Η τελειότητα είναι δύσκολος στόχος αλλά για κάποιους είναι ανάγκη και όχι μόνο επιλογή.

Πηγή: vradyni.gr


Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οκτώ χρόνια χωρίς τον Κωνσταντίνο Μήτση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ