Η πρώτη ελληνική φρεγάτα Belharra βρίσκεται ήδη στο νερό. Η «Κίμων F-601» είναι η πρώτη από τις 3 νέες φρεγάτες της κλάσης που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό μετά από 27 χρόνια. Η τελευταία φορά που το ελληνικό ναυτικό παρέλαβε πλοίο ήταν 1996 με την παραλαβή της 4ης φρεγάτας ΜΕΚΟ ΣΑΛΑΜΙΣ.
Η επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» έγινε στα γαλλικά ναυπηγεία παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση. Τη γαλλική πλευρά εκπροσώπησε ο υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί. Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τη στενή ελληνογαλλική στρατηγική σχέση.
Πριν την τελετή, οι Νίκος Δένδιας και Αντιναύαρχος Δρυμούσης ξεναγήθηκαν στη νεότευκτη φρεγάτα «Κίμων» και επιθεώρησαν τις εργασίες ναυπήγησης της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας «Νέαρχος» η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συναρμολόγησης των τμημάτων.
Υπερόπλο στις ελληνικές θάλασσες
Οι πανίσχυρες Βelharra, θα αποτελέσουν ένα υπερόπλο στις ελληνικές θάλασσες, καθώς σχεδιάστηκαν με έμφαση στην αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών. Έχουν αυξημένες δυνατότητες στην κάλυψη περιοχής, με σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού και ανθυποβρυχιακού πολέμου και με τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα ταιριάζουν «γάντι» στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, που λόγω της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και δυνάμει με άλλες χώρες της περιοχής, διευρύνει τον επιχειρησιακό του ορίζοντα.
Η πρώτη φρεγάτα Belharra στις αρχές του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές συστημάτων εν όρμω και στη συνέχεια εν πλω, ενώ υπολογίζεται οτι θα παραδοθεί στο ελληνικό ναυτικό στις αρχές του 2025. Η δεύτερη φρεγάτα στα τέλη του ίδιου έτους και η τρίτη το 2026. Μετά το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» που κυριάρχησε στις ελληνικές θάλασσες στους βαλκανικούς πολέμους, χαρίζοντας στον ελληνικό Στόλο μεγάλες νίκες, η ανάστροφη πλώρη επιστρέφει στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Το μήνυμα της Ελλάδας είναι σαφές και προς πάσα κατεύθυνση.
Πηγή υπερηφάνειας για τις Ένοπλες Δυνάμεις ο «Κίμων»
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της τελετής, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας σημείωσε πως «πρόκειται για ένα κορυφαίο γεγονός για την Ελλαδα και ορόσημο για την άμυνα και την ασφάλεια. Η φρεγάτα «Κίμων» είναι πηγή υπερηφάνειας για τις ένοπλες δυνάμεις και τους Έλληνες. Ο «Κίμων» συνεχίζει την παραδόση της Ελλάδος ως υπερδύναμη στη θάλασσα και αποτελεί παράγοντα ναυτικής υπεροχής και ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν».
«Η παρουσία μου όμως εδώ αποδεικνύει και τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα αλλά και την αμοιβαία δέσμευση των δύο χωρών για συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», σημείωσε.
Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Δένδια:
«Είναι χαρά και μεγάλη τιμή για εμένα που βρίσκομαι σήμερα πάνω στο κατάστρωμα της Φρεγάτας «Κίμων», της νέας υπερσύγχρονης Φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Περνάμε σε μία νέα εποχή, στον 21ο αιώνα. Η Φρεγάτα αυτή, μαζί με τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, τον «Νέαρχο» και τον «Φορμίωνα», θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής πολεμικής μηχανής και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα.
Βλέπουμε εδώ ένα ακόμη αποτέλεσμα της Συμφωνίας που μαζί με τον αγαπητό μου συνάδελφο Νίκο Παναγιωτόπουλο, τότε ως Υπουργό Άμυνας, είχαμε υπογράψει με τη Γαλλία – τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας – και είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένος γι΄ αυτό.
Θα ήθελα επίσης καταληκτικά να πω το εξής: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον Εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται.»
Τι ακολουθεί
Το 2024 θα ακολουθήσουν οι δοκιμές του πλοίου και μέχρι τα τέλη του 2024 αρχές 2025 αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό για να ενταχθεί στο στόλο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η δεύτερη φρεγάτα με την ονομασία «Νέαρχος» αναμένεται να παραδοθεί το φθινόπωρο του 2025 και η τρίτη φρεγάτα με την ονομασία «Φορμίων» αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2026.
Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας
Η φρεγάτα «Κίμων» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.
Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.
Σε βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η σελίδα naval news φαίνεται η φρεγάτα Κίμων ντυμένη στα γαλανόλευκα.
Οι δυνατότητες των Belhara
- η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,
- η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου,
- η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,
- η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας
Κύρια χαρακτηριστικά
- Μήκος: 121 μ
- Πλάτος: 18 μ
- Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
- Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
- Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
- Αυτονομία: 45 ημέρες
- Πλήρωμα: 125 άτομα
- Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
- Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV
Είναι εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας.
Τα συστήματα τελευταίας γενιάς των φρεγατών Belharra, παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.