Επιχείρηση διάσωσης ροδοπελεκάνου στα Δωδεκάνησα

Στα νερά της Δωδεκανήσου εμφανίστηκε ένας ροδοπελεκάνος, ένα σπάνιο προστατευόμενο αποδημητικό υδρόβιο πουλί και αμέσως στήθηκε επιχείρηση διάσωσης από τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, ώστε να μεταφερθεί σε περιοχή όπου μπορεί να επιβιώσει.

Το πτηνό εντοπίστηκε συγκεκριμένα στις αρχές Ιουλίου στην Πάτμο, όπου και στήθηκε αρχικά η επιχείρηση καθώς οι ροδοπελεκάνοι δεν μπορούν να ψαρέψουν στη θάλασσα αλλά χρειάζονται ρηχά νερά, λιμνοθάλασσα ή λίμνη.

Προτού όμως ξεκινήσει η επιχείρηση, το πτηνό έφυγε και σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΙΜΑ πήγε στη Λέρο απ’ όπου και πάλι έφυγε για να καταλήξει στην Κω, όπου εντοπίστηκε να κάθεται στο λιμάνι με τις βάρκες.

Και πάλι όμως ο ροδοπελεκάνος χάθηκε για άγνωστα μέρη μέχρι τις 26 Ιουλίου όπου η ΑΝΙΜΑ έλαβε μία φωτογραφία του από την Παλαιόχωρα Χανίων, όπου εντοπίστηκε τελείως εξαντλημένος.
Δασικοί υπάλληλοι τον περισυνέλεξαν και τον έβαλαν στο καράβι της γραμμής για τον Πειραιά.

Το πτηνό φιλοξενήθηκε όσο χρειάστηκε στην ΑΝΙΜΑ, με ορούς, βιταμίνες, ανιπαρασιτικά και προχτές μεταφέρθηκε οδικώς στις Σέρρες όπου οδηγήθηκε στη λίμνη Κερκίνη, και αφέθηκε ελεύθερος δακτυλιωμένος και σημασμένος από την Μονάδα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης.

Ο ροδοπελεκάνος είναι μεταναστευτικό πουλί, με λευκορόδινη εμφάνιση και μαυριδερά πρωτεύοντα φτερά που διακρίνονται μόνο όταν είναι σε πτήση. Έχει μακρύ ράμφος που το πάνω μέρος του απολήγει σε ένα κόκκινο νύχι ενώ στο κάτω μέρος του υπάρχει μεγάλος κίτρινος λαρυγγοθύλακας.

Αναπαράγεται στη λίμνη Μικρή Πρέσπα, μοναδική περιοχή της Ελλάδας. Έρχεται στην Ελλάδα τον Μάρτιο και αναχωρεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ακολουθώντας τα μεταναστευτικά σμήνη που περνάνε από τη χώρα το φθινόπωρο.

  • Συμπεριλαμβάνεται στα Άμεσα Κινδυνεύοντα Είδη του Κόκκινου Βιβλίου για τα απειλούμενα σπονδυλόζωα της Ελλάδος.

    – Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση των άγριων πουλιών.

    – Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιχείρηση διάσωσης ροδοπελεκάνου στα Δωδεκάνησα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ