Γ. Νικητιάδης με ερώτηση στη Βουλή για την ακρίβεια: «Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να μην πούμε το ψωμί, ψωμάκι;»

Γ. Νικητιάδης με ερώτηση στη Βουλή για την ακρίβεια : «Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να μην πούμε το ψωμί, ψωμάκι;»

Την απροθυμία και την αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το τεράστιο ζήτημα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής θέτει με ερώτηση του στο Κοινοβούλιο, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, επικεφαλής του κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. Η ερώτηση που απευθύνεται προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα κατατέθηκε την Τετάρτη 30 Αυγούστου.

Τα στοιχεία της Eurostat για βασικά είδη διατροφής στη χώρα μας είναι συγκλονιστικά ως προς την ετήσια αύξηση στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Παραλλήλως οι Έλληνες έχουν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταφραζόμενο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης και μολαταύτα οι Έλληνες να πληρώνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των ανατιμήσεων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στα ράφια είναι το ελαιόλαδο και η φέτα. Με τις αυξήσεις να έχουν φτάσει στο 186% και 114,7%, αντίστοιχα . Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με την Κυβέρνηση να είναι απρόθυμη να έρθει σε σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα της αγοράς και να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, υπάρχουν και εκτιμήσεις από παράγοντες της αγοράς ότι «θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι» καθώς αναμένονται νέες ανατιμήσεις στο ψωμί.

Οι όποιες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης δεν έχουν περιορίσει την ακρίβεια, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών είναι η δεύτερη χαμηλότερη σε επίπεδο ΕΕ και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον γενικό πληθωρισμό, ενώ είναι γνωστό πλέον ότι τα όποια «pass» της Κυβέρνησης της ΝΔ δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

 

Βάσει των παραπάνω ο βουλευτής Δωδεκανήσου ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, πέραν των κουπονιών που κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν φέρουν; Θα λάβει μέτρα η κυβέρνηση ειδικώς για τις ανατιμήσεις στην φέτα και στο λάδι που οι τιμές τους είναι μία και δύο φορές πάνω σε σχέση με μόλις 2 ή 3 χρόνια πριν; Και τι θα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να μη πει ο κόσμος το ψωμί, ψωμάκι;

 

 

 

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

 

 

 

 

 

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα

 

Θέμα: Ανατιμήσεις στα τρόφιμα

 

Κύριε Υπουργέ,

Συμφώνως με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για 20 είδη διατροφής, 10 εξ αυτών, εμφανίζουν τον Ιούνιο του 2023 μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

 

Συγκεκριμένα οι αυξήσεις τον Ιούνιο στην Ελλάδα ήταν:

Στο Βοδινό 13,1%, έναντι 6,8% του μέσου όρου στην Ευρωζώνη
Στο χοιρινό 14,8%, έναντι 10,1% του μέσου όρου στην Ευρωζώνη
Στο Αρνί 7,8%, έναντι 7,3% του μέσου όρου στην Ευρωζώνη
Στα τυριά 18,1%, έναντι 17,6% του μέσου όρου στην Ευρωζώνη
Στα αβγά 16,6%, έναντι 16,5% του μέσου όρου στην Ευρωζώνη
Στα έλαια-λίπη 14,3%, έναντι 5,5% του μέσου όρου στην Ευρωζώνη
Στο Βούτυρο 7,7%, έναντι μείωσης 2,5% του μέσου όρου στην Ευρωζώνη
Στα φρούτα 10,5%, έναντι 10,2% του μέσου όρου στην Ευρωζώνη
Στον καφέ 10,5%, έναντι 10,2% του μέσου όρου στην Ευρωζώνη
Στο κρασί 9,3%, έναντι 7,7% του μέσου όρου στην Ευρωζώνη

Επισημαίνουμε δε ότι από τις 20 χώρες μέλη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα συμφώνως επίσης με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat,. έχει το χαμηλότερο κατακεφαλήν ΑΕΠ μεταφραζόμενο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Με άλλα λόγια οι ευρισκόμενοι στο χειρότερο επίπεδο αγοραστικής δύναμης πολίτες στην Ευρωζώνη, συνεχίζουμε να πληρώνουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα σε επίπεδο Ευρωζώνης

 

Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι οι δείκτες τιμών καταναλωτή, αλλά και πληθωρισμού στα τρόφιμα, είχαν ίδια σχεδόν ποσοστιαία αύξηση για το 2022, χρονιά έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο το 2023 και παρά την σταδιακή αποκλιμάκωση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία που φάνηκαν ιδιαίτερα στο ενεργειακό, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αντί να μειούται όπως ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή, όχι μόνο ανεβαίνει αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι διπλάσιος και τριπλάσιος του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.

Έτσι τον Ιούνιο του 2023 και τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ο γενικός δείκτης καταναλωτή είναι 1,8% και 2,5% αντίστοιχα ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 12,20% και 12,30% αντίστοιχα. Σχεδόν δηλαδή πέντε φορές επάνω.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν δύο περιπτώσεις βασικών ειδών διατροφής των νοικοκυριών:

Γνωστή μάρκα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου πουλιόταν το 2020 σε σουπερμαρκετ, 17,9 ευρώ τα 5 λίτρα. Δηλαδή 3,58 ευρώ το λίτρο. Το ίδιο λάδι, στο ίδιο σουπερμαρκετ τρία χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2023, πουλιέται 51,2 ευρώ τα 5 λίτρα ή 10,24 ευρώ το λίτρο, αύξηση δηλαδή 186%!

Αντίστοιχα φέτα συσκευασίας 400γρμ πουλιόταν το 2018 2,99 ευρώ το τεμάχιο. Η ίδια φέτα, στην ίδια συσκευασία, στο ίδιο σουπερμαρκετ, πουλιέται σήμερα 6,42 ευρώ, αύξηση δηλαδή 114,71%!

 

Την παραπάνω υπέρμετρη αύξηση στις τιμές των τροφίμων σε αναντίστοιχο μάλιστα βαθμό από τις αυξήσεις στους μισθούς για πρώτη φορά, επισήμανε σχετικά προσφάτως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας. Οι αυξήσεις στους μισθούς, που κατά βάση κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά, όχι μόνο δεν βελτιώνουν την αγοραστική δύναμη και θέση των πολιτών, αλλά δεν μπορούν να απορροφήσουν παρά μέρος μόνο των τερατωδών αυξήσεων στα τρόφιμα.

Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείεται ο κόσμος να πει το «ψωμί ψωμάκι» αφού είναι πολύ πιθανές νέες ανατιμήσεις στο ψωμί. Ανατιμήσεις επίσης συμφώνως με πληροφορίες της αγοράς πιθανόν να δούμε και στην ενέργεια, ενώ στα αγαθά με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ άλλων και τα αυγά.

 

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα η μόνιμη επωδός της Κυβέρνησης ότι «όλα έγιναν σωστά και ότι δεν υφίσταται ζήτημα», αποτελεί ουσιαστικά ένα προκλητικό κλείσιμο του ματιού στην αγορά για αύξηση της κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.

 

Δεδομένου ότι οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις δεν έχουν περιορίσει την ακρίβεια συνολικά και σε καμία περίπτωση την ακρίβεια των τροφίμων

 

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον γενικό πληθωρισμό

 

Δεδομένου ότι η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει υποστεί ιστορική καθίζηση, οδηγώντας την Ελλάδα από μια χώρα μέσης αγοραστικής δύναμης, σε μια χώρα χαμηλότατης αγοραστικής δύναμης, οριακά μεγαλύτερης από τη Βουλγαρία και δεύτερης χαμηλότερης σε επίπεδο ΕΕ

Δεδομένου ότι τα διάφορα «κουπόνια» σας ουδόλως ελαφρύνουν το τεράστιο βάρος που προκαλείται στους καταναλωτές

 

Ερωτάται ο Υπουργός

 

Τι άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, πέραν των κουπονιών που κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν φέρουν;
Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ειδικά για τις ανατιμήσεις στην φέτα και στο λάδι που οι τιμές τους είναι μία και δύο φορές πάνω σε σχέση με μόλις 2 ή 3 χρόνια πριν;
Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για να μη πει ο κόσμος το ψωμί ψωμάκι;

Ο ερωτών Βουλευτής

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γ. Νικητιάδης με ερώτηση στη Βουλή για την ακρίβεια: «Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να μην πούμε το ψωμί, ψωμάκι;»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ