Αποφυλακίζεται η Πόλα Ρούπα: Ποιό είναι το μέλος του “Επαναστατικού Αγώνα” και alter ego του τρομοκράτη Νίκου Μαζιώτη

Δεκτό έκανε το Πλημμελειοδικείο Θήβας το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσε η Πόλα Ρούπα, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θήβας έκανε δεκτό το αίτημά της για υφ΄ όρον απόλυση επειδή είναι μητέρα ανήλικου τέκνου, με την πόρτα της φυλακής για την Πόλα Ρούπα να ανοίγει το απόγευμα στις 18:00.

Ειδικότερα, το απόγευμα η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη και μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, αναμένεται να περάσει ελεύθερη την πόρτα της φυλακής με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο Α. Τ της περιοχής της.

Να υπενθυμίσουμε ότι η 54χρονη σήμερα Πόλα Ρούπα είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2010 μαζί με πέντε ακόμη συνεργούς της και τον σύντροφό της Νίκο Μαζιώτη για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση “Επαναστατικός Αγώνας”.

Είχε κατηγορηθεί για τη βομβιστική επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος το 2014 και τον Απρίλιο του 2021 η ποινή της για την επίθεση μειώθηκε. Έτσι παρόλο που αρχικά είχε καταδικαστεί σε ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, τελικά καταδικάστηκε σε έξι χρόνια και τρεις μήνες.

Το δικαστήριο τότε, υιοθετώντας και τη σχετική εισαγγελική πρόταση, την απάλλαξε από την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Η Πόλα Ρούπα σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ήταν ηθικός αυτουργός της επίθεσης με φυσικό αυτουργό τον σύντροφο της.

Πόλα Ρούπα: Το χτύπημα στην Τράπεζα της Ελλάδος
Το χτύπημα στην ΤτΕ είχε γίνει νωρίς το πρωί μέσω αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά, που ήταν παρκαρισμένο στην οδό Αμερικής έξω από το κτίριο της τράπεζας. Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη και είχε προκαλέσει ζημιές σε κτήρια και καταστήματα σε μεγάλη απόσταση, ωστόσο δεν είχε τραυματιστεί κανείς, καθώς είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα και η Αστυνομία είχε εκκενώσει την γύρω περιοχή.

Στις 25 Απριλίου 2014, με ανακοίνωση του ο “Επαναστατικός Αγώνας” ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η ενέργεια “αφιερώνεται στον αναρχικό σύντροφο Λάμπρο Φούντα, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, που σκοτώθηκε σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Δάφνη στις 10 Μαρτίου 2010 κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικής ενέργειας της οργάνωσης”.

Ποια είναι η Πόλα Ρούπα
Η Πόλα Ρόπα, μετά την σύλληψή της στην κατάληψη του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1995, προσήχθη το 1997, όταν ο σύντροφός της συνελήφθη για τοποθέτηση βόμβας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης ως ένδειξη αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της ανατολικής Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Για την υπόθεση όμως αφέθηκε ελεύθερη ελλείψει ενοχοποιητικών στοιχείων. Τον Ιανουάριο του 2014 ορίστηκε αμοιβή ως αντάλλαγμα για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό τόσο εκείνης όσο και του Νίκου Μαζιώτη, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για τον καθέναν, όπως είχε προαναγγείλει ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

Τον Απρίλιο του 2010 συνελήφθησαν σε σπίτι στα Καλύβια Αττικής και προφυλακίστηκαν. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς και κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού γεννήθηκε ο γιος τους στον οποίο έδωσαν το όνομα, προς τιμήν του ιδεολογικού τους συντρόφου Λάμπρου Φούντα, που είχε σκοτωθεί την ίδια περίοδο σε συμπλοκή με την αστυνομία.

Τον Οκτώβριο του 2011 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους λόγω παρέλευσης του 18μηνου, έως ότου τους παραβιάσουν τον Ιούνιο του 2012 κι εξαφανιστούν, με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2013 να καταδικαστούν ερήμην σε 50 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή τους στον Επαναστατικό Αγώνα και τη δράση της οργάνωσης έως το 2010.

Απόδραση με ελικόπτερο
Στις 21 Φεβρουαρίου 2016 η Ρούπα έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για την απόδραση του συντρόφου της καθώς και μελών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς με ελικόπτερο. Λίγο αφότου το αεροσκάφος απογειώθηκε από χωριό της Αργολίδας, η Ρούπα επιχείρησε να πάρει τον έλεγχο υπό την απειλή όπλου. Έπειτα από συμπλοκή κατά την οποία κινδύνεψαν να συντριβούν, το ελικόπτερο εν τέλει προσγειώθηκε στο έδαφος.

Στο μακροσκελές κείμενο που δημοσίευσε η Ρούπα μερικές μέρες μετά το γεγονός ανέφερε πως η ενέργεια αυτή “εντασσόταν μέσα στα πλαίσια της συνέχισης της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα” και ισχυρίστηκε πως ουδέποτε υπήρξε η πρόθεση να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του πιλότου.

Η επιμέλεια του παιδιού
Στις 5 Ιανουαρίου 2017 συνελήφθη εκ νέου από την Αντιτρομοκρατική σε σπίτι στην Ηλιούπολη Αττικής. Μετά τη σύλληψη της Ρούπα, ο γιος της ίδιας και του Μαζιώτη κρατήθηκε με εντολή της Εισαγγελίας Ανηλίκων σε παιδοψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Παίδων.

Η Πόλα Ρόπα κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για αρπαγή ανηλίκου, καθώς οι αρχές αρχικά απέρριψαν το αίτημα να δοθεί η επιμέλεια του παιδιού σε συγγενικά της πρόσωπα.

Οι Ρούπα και Μαζιώτης σε γραπτή τους ανακοίνωση χαρακτήρισαν τον γιο τους “αιχμάλωτο του κοινωνικού και ταξικού πολέμου” και προχώρησαν σε απεργία πείνας και δίψας με συνέπεια να οδηγηθεί αργότερα στο νοσοκομείο.

Για την υπόθεση κινητοποιήθηκαν οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και άλλων φορέων ενώ έγιναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης σε πολλές περιοχές της χώρας. Στις 8 Ιανουαρίου 2017, η επιμέλεια του παιδιού δόθηκε τελικά -υπό όρους- στη μητέρα της Πόλας Ρούπα.

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/apofulakizetai-i-pola-roupa—melos-tis-tromokratikis-organosis-epanastatikos-agonas/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποφυλακίζεται η Πόλα Ρούπα: Ποιό είναι το μέλος του “Επαναστατικού Αγώνα” και alter ego του τρομοκράτη Νίκου Μαζιώτη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ