Σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή “ΑνναΤροπή” με την Άννα Σαρηγιάννη, ο υποδιοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κω, Ηλίας Χρυσόπουλος, μίλησε ανοιχτά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, τις παρεμβάσεις της διοίκησης, την έλλειψη προσωπικού, αλλά και τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου.
Ο κ. Χρυσόπουλος ξεφυλλίζει την πορεία της διοίκησης της οποίας είναι μέλος, τα τελευταία χρόνια αναφερόμενος στις σημαντικές βελτιώσεις στο νοσοκομείο Κω παρά τις αντιξοότητες σε δύο βασικούς άξονες:
– Διοικητική αποτελεσματικότητα (οικονομική σταθερότητα, αποκατάσταση αδικιών, διαφάνεια).
– Προσωπική δέσμευση και αφοσίωση (καταπολέμηση παθογενειών, όραμα για το μέλλον).
Η καθημερινότητα και οι προκλήσεις
Προβλήματα, άγχος, πίεση, ευθύνες, ανεπαρκείς πόροι… Όλα αυτά συνθέτουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, όχι μόνο εδώ στο νησί μας, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Όλοι νιώθουμε αυτή τη διαρκή πίεση, φτάνοντας συχνά στο σημείο να αναρωτιόμαστε πώς θα αντεπεξέλθουμε. Παρόλα αυτά, κάποιοι συνεχίζουν να αγωνίζονται, και εγώ ανήκω σε αυτούς. Κάθε μέρα προσπαθώ να διαχειριστώ τις προκλήσεις στο νοσοκομείο και στην εργασία μου, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα της ζωής μας.
Τα προβλήματα του νοσοκομείου
Κύριε Γρυσσόπουλε, το νοσοκομείο μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Είχαμε μιλήσει πριν από λίγες εβδομάδες για ζητήματα στατικότητας του κτιρίου. Ας ξεκινήσουμε από το πρόβλημα με το ταβάνι του χειρουργείου, το οποίο έσταζε νερό.
Έχει διορθωθεί αυτή η βλάβη;
Δυστυχώς, όχι ακόμα. Περιμένουμε τον εργολάβο να εγκατασταθεί και να κάνει τη μόνωση. Όπως είχα πει και παλαιότερα, για να γίνει η μόνωση, πρέπει η ταράτσα να είναι στεγνή. Όσο συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες εργασίες. Έχουμε κάνει προσωρινές παρεμβάσεις για να περιορίσουμε το πρόβλημα, αλλά η πλήρης αποκατάσταση δεν έχει ολοκληρωθεί.
Γιατί δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες συντηρήσεις στο νοσοκομείο;
Δεν θα ήθελα να μηδενίζουμε τα πάντα. Συντηρήσεις γίνονται, όμως πρόκειται για ένα κτίριο άνω των 100 ετών. Ό,τι και αν κάνουμε, οι επισκευές είναι προσωρινές. Το κτίριο έχει χτιστεί χωρίς κολόνες, με τις παλιές μεθόδους κατασκευής, και η ενίσχυση της στατικότητάς του θα απαιτούσε τεράστιο κόστος. Επιπλέον, θα έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία του για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι αδύνατο.
Στατικότητα και αντοχή του κτιρίου
Ένα τόσο παλιό κτίριο έχει τα προβλήματά του. Έχει ήδη αντέξει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν του 2017. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα αντέξει έναν νέο σεισμό. Δεν είμαι ειδικός για να το κρίνω αυτό, όμως είναι προφανές ότι το κτίριο είναι επιβαρυμένο. Έχουν γίνει επεκτάσεις και παρεμβάσεις, που προσθέτουν επιπλέον βάρος στον σκελετό του. Αυτός είναι ο λόγος που επιβάλλεται η κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου.
Έλλειψη ιατρικού προσωπικού
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι η έλλειψη γιατρών. Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για νέες προσλήψεις. Προκηρύχθηκαν πέντε θέσεις: τρεις για παθολόγους (εκ των οποίων η μία επικουρική) και μία θέση για καρδιολόγο.
Υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς;
Μέχρι στιγμής, έχουμε πληροφορίες ότι η θέση του καρδιολόγου πιθανότατα καλύφθηκε, καθώς έχει υποβληθεί σχετική αίτηση. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμα αιτήσεις για τις θέσεις των παθολόγων. Ελπίζουμε πως μέχρι την τελευταία μέρα της προθεσμίας θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι.
Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη παθολόγων;
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό. Είναι πανελλαδικό, ίσως και πανευρωπαϊκό. Η παθολογία είναι μια από τις πιο απαιτητικές ειδικότητες στην ιατρική, όμως όλο και λιγότεροι νέοι γιατροί την επιλέγουν. Αντίθετα, προτιμούν υποειδικότητες, όπως διαβητολογία ή ενδοκρινολογία, που προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Υπάρχει επαρκής αριθμός γενικών γιατρών;
Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις γενικούς γιατρούς. Είχαμε φτάσει τους έξι, αλλά κάποιοι αποχώρησαν. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν γενικοί γιατροί, αλλά ότι απαιτούνται παθολόγοι με ευρύτερη γνώση για την αντιμετώπιση των περιστατικών στο νοσοκομείο.
Η συνεργασία με τους κεντρικούς φορείς υγείας.
“Έχουμε την τύχη μέσα σε μια περίοδο που το νοσοκομείο μας μαστίζεται από τόσα προβλήματα, ο τομέας της υγείας της χώρας αλλά και σε ότι αφορά τα νησιά μας, να βρίσκεται στα χέρια δυο εξαιρετικών μα πάνω απ’ όλα καταρτισμένων και με θέληση να λύσουν προβλήματα ανθρώπων. Του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη που ειλικρινά δεν υπήρξε και ούτε πρόκειται να υπάρξει πιο ενημερωμένος άνθρωπος για τα θέματα των δομών υγείας της Κω και του Διοικητή της Υγειονομικής μας Περιφέρειας κυρίου Χρήστου Ροϊλού που έχει δώσει αγώνες επί αγώνων διαχρονικά για να υποστηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι για επαρκή στελέχωση και υλικοτεχνικοοικονομική ενίσχυση. Δύο σπουδαίοι σύμμαχοι στην προσπάθειά μας να ενισχύουμε συνεχώς το νοσοκομείο μας, όσο περιμένουμε τη δημιουργία του νέου. Τους ευχαριστούμε”, μερικά απ’ όσα δήλωσε ο κ. Χρυσόπουλος.
Το πολυδιάστατο πρόβλημα.
Το πρόβλημα της υγείας στην Κω είναι σύνθετο. Από τη μία, έχουμε ένα παλιό κτίριο που χρειάζεται ανακαίνιση ή αντικατάσταση. Από την άλλη, υπάρχει έλλειψη γιατρών, κάτι που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Οι προσπάθειες συνεχίζονται, όμως χρειάζονται άμεσες λύσεις, τόσο από την πολιτεία όσο και από την τοπική κοινωνία.
Ανάληψη Ευθυνών και Προκλήσεις
Ο κ. Χρυσόπουλος δήλωσε ότι η διοίκηση ανέλαβε δράση απέναντι σε προβλήματα που υπήρχαν εδώ και χρόνια, όπως η αδικαιολόγητη απουσία γιατρών από τις εφημερίες, γεγονός που θεωρεί πως αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, ενώ υποστήριξε ότι η διοίκηση ήρθε αντιμέτωπη με αντιδράσεις και επιθέσεις, επειδή προσπάθησε να επιβάλει κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Οικονομική Διαχείριση και Βελτίωση
Ο κ. Χρυσόπουλος τόνισε ότι το νοσοκομείο, που είχε οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν, πλέον λειτουργεί με τάξη στα οικονομικά του, πληρώνει προμηθευτές έγκαιρα και έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό του, ενώ ανέφερε ότι η διοίκηση πέτυχε πλεονάσματα, κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν.
Λειτουργικές Βελτιώσεις
“Αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία εργάζεται σκληρά, ενώ μια μειοψηφία δημιουργούσε προβλήματα. Ενώ παλαιότερα υπήρχαν 7 γιατροί που δεν τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 2, χάρη στις παρεμβάσεις της διοίκησης”.
Νέο Νοσοκομείο – Καθυστερήσεις και Προοπτικές
“Οι καθυστερήσεις στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου οφείλονταν σε προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Διαβεβαιώνουμε ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί και εκτιμούμε οτι το νοσοκομείο θα είναι έτοιμο το 2028”.
Προσωπικό Κίνητρο και Μελλοντικά Σχέδια
“Η εμπλοκή μου στη διοίκηση ήταν αρχικά τυχαία, αλλά εξελίχθηκε σε προσωπικό στοίχημα. Όσον αφορά το αν θα επιθυμούσα ή όχι να αναλάβω τη διοίκηση του νέου νοσοκομείου δεν μπορώ να μην παραδεχθώ οτι ήδη βρίσκομαι στη διαδικασία απόκτησης μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη διοίκηση μονάδων υγείας, με ότι αυτό συνεπάγεται”.