Περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, αλλά και των άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, περιμένουν οι επιστήμονες, μετά και τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις συναθροίσεις της πρωτοχρονιάς. Το εθνικό σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση τις τελευταίες εβδομάδες και οι εισαγωγές ασθενών, έχουν υπετριπλασιαστεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 229 νέες εισαγωγές κρουσμάτων Covid-19, εκ των οποίων οι 64 ήταν στην Αθήνα. Συνολικά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας 1.395 ασθενείς με covid σε απλές κλίνες και 83 σε ΜΕΘ.
Με δηλώσεις της στο Dnews, η πνευμονολόγος-φυματιολόγος, Πρόεδρος της Ομάδας Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, κ. Στ. Τσικρικά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέροντας ότι το σύστημα θα πιεστεί και άλλο, αφού σύμφωνα και με ισχυρή σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αναμένεται επιδημία, τις ημέρες της πρωτοχρονιάς.
Για υπετριπλασιασμό των ασθενών με κορονοϊό, έκανε λόγο, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Alpha ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή βάσει τα υπολογιστικά μοντέλα που “τρέχουμε” και χρησιμοποιώντας και τα δεδομένα της Επιδημιολογίας Λυμάτων, περιμένουμε να δούμε μια αύξηση των κρουσμάτων μετά από 1-2 εβδομάδες. Δηλαδή θα φτάσουμε σε μια κορύφωση αυτού του κύματος -που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου- περίπου στις 10 Ιανουαρίου, και μετά θα αρχίσουμε μια σταδιακή ελάττωση των κρουσμάτων».
Στα φαρμακεία, παρατηρούνται τεράστιες ουρές, από πολίτες που σπεύδουν να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι θα πρέπει οι πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα στις Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να φορούν μάσκες. Θεωρούν δε, ότι ακόμα και τώρα, μπορούν οι πολίτες να εμβολιάζονται τόσο για τον κορονοϊό, όσο και έναντι της γρίπης. Προτρέπουν επίσης, πριν κάποιος πάει σε νοσοκομείο, να κάνει το τριπλό τεστ, που υπάρχει στα φαρμακεία και αφορά τη γρίπη και το RSV. Ειδικά για τα παιδιά, οι γιατροί συμβουλεύουν να μην σπεύδουν στα νοσοκομεία, αλλά πρώτα να επικοινωνούν με τους παιδίατρους.
Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό:
1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.