Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, με τη συμμετοχή των Αντιδημάρχων Οικονομικών, Γεωργίας Κασσιώτη, και Παιδείας, Κατερίνας Χατζηθωμά, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα του νησιού, ιδίως μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η λειτουργία των σχολείων και οι προκλήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών αποφάσεων.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να αυξήσει την πάγια προκαταβολή που διατίθεται στους διευθυντές των σχολικών μονάδων, ωστόσο εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τη νέα πολιτική, τονίζοντας ότι αυτή οδηγεί σε ανισότητες μεταξύ των διευθυντών, δημιουργώντας δύο ταχύτητες στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με την νέα διάταξη, οι διευθυντές σχολείων με έως 11 αίθουσες θα λαμβάνουν 500 ευρώ, ενώ τα σχολεία με πάνω από 12 αίθουσες και τα Εργαστηριακά Κέντρα θα λαμβάνουν υψηλότερα ποσά, κάτι που, κατά τον Δήμαρχο, δημιουργεί άδικες διακρίσεις. Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του για τις δυσκολίες που θα προκύψουν στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων, αν δεν υπάρξουν πιο συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα για την κάλυψη των αναγκών τους.
Ο Δήμαρχος παρουσίασε τα οικονομικά δεδομένα για τη σχολική κοινότητα του νησιού, επισημαίνοντας ότι το 2024 η κρατική επιχορήγηση για τα σχολεία ανήλθε σε 851.311 ευρώ, ενώ ο Δήμος Κω διέθεσε από ίδιους πόρους 1.567.440 ευρώ, καλύπτοντας έτσι συνολικά 2.418.651 ευρώ για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων. Σχολίασε επίσης την έλλειψη συντονισμού και την αδυναμία της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προειδοποιήσεις των Δήμων σχετικά με τις επιπτώσεις της κατάργησης των σχολικών επιτροπών, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί μέχρι τον Μάρτιο.
Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που είχαν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των 480.000 ευρώ που διατέθηκαν από το κράτος για τα σχολεία, ο Δήμαρχος χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες αναφορές ως μέρος μιας εκστρατείας σπίλωσης, η οποία εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες. Κατήγγειλε ότι θεσμικοί παράγοντες του νησιού διακινούν παραπληροφόρηση και ενέκρινε την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της τοπικής κοινωνίας, σημειώνοντας ότι «είμαστε καθαροί και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», ενώ αναφέρθηκε και στους δύο αντιπεριφερειάρχες τους οποίους χαρακτήρησε ως “dealers” δημοσιευμάτων και εγγράφων σε ΜΜΕ.
Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο Δήμαρχος Κω χαρακτήρισε ως “ανήθικο” το πρόσφατο δημοσίευμα-ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Παναγιώτη Ζουζούνη απ’ τον “Real Voice 99,5”. Ο κ. Ζουζούνης και η πρόεδρος του ΣΕΜΜΕΚ, κ. Μαρία Πολίτου, ζήτησαν από τον Δήμαρχο να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό, όμως εκείνος παρέμεινε στη θέση του, επιμένοντας ότι η δημοσίευση ήταν ανήθικη και αβάσιμη, ενώ ζήτησε συγγνώμη μόνο για την ένταση που προκλήθηκε στην ατμόσφαιρα της συζήτησης. Εν συνεχεία ακολούθησε έντονη στιχομυθία μεταξύ του Δημάρχου και του δημοσιογράφου, με τον δεύτερο να απαντά στους χαρακτηρισμούς οι οποίοι του αποδόθηκαν και με τον Δήμαρχο να αρνείται να ανακαλέσει τις προσωπικές αναφορές.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΟΠΩΣ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠ’ ΤΟ KOS TV:
Μία Απάντηση
Η δημοσιογραφικη αλητεία σε όλο της το μεγαλείο. Βέβαια υπαρχουν και εξαιρέσεις. Κράτα δήμαρχε.