Ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή «Εμπαίζει η Κυβέρνηση επιχειρηματίες και πολίτες στα νησιά μας με το μεταφορικό ισοδύναμο»

Την αγανάκτηση επιχειρηματιών στα νησιά της Δωδεκανήσου που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος λειτουργίας τους και πολλών ιδιωτών, από τον απροκάλυπτο εμπαιγμό της Κυβέρνησης της Ν.Δ. με τη μη καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μετέφερε στη Βουλή με ερώτηση του ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης.  Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη και κατατέθηκε την Τρίτη 9 Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα εκ νέου από τον κ. Νικητιάδη, με περισσότερη ένταση, στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, οφείλονται αθροιστικώς ποσά δύο ετών, αφού εκκρεμούν ακόμα οι πληρωμές από το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους που οφείλεται για αυτά τα συμπληρωμένα δύο έτη αγγίζει ακόμα και τα ποσά των 30.000 και 50.000 ευρώ, με τους επιχειρηματίες της Δωδεκάνησου να εκπέμπουν εμφατικώς και επανειλημμένως «SOS», τονίζοντας ότι η πολιτική αδιαφορίας και αδράνειας που ακολουθεί η Κυβέρνηση θα τους εξαναγκάσει ακόμα και να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Η επίκληση από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου, ως αιτία καθυστέρησης της καταβολής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, των επανελέγχων των αιτήσεων χρηματοδότησης της 2ης φάσης του 2022 λόγω σοβαρών ενδείξεων καταστρατήγησης της δράσης του Μ.Ι. είναι καθόλα προσχηματική, σημειώνει ο κ. Νικητιάδης στην ερώτηση του και τονίζει πως «αν και υπάρχει πλήθος επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν τα ποσά που τους αναλογούν, χωρίς να διαπιστωθεί οιαδήποτε εκ μέρους τους παράβαση, κλήθηκαν αδικαιολογήτως εντός νέας προθεσμίας να επανακαταθέσουν ένα προς ένα όλα τα παραστατικά και φορτωτικές τους για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αντιμετωπίζοντας νέα ακατανόητη καθυστέρηση και ταλαιπωρία.»

Οι συστηματικές και πολύμηνες καθυστερήσεις συνεχίζονται στους δικαιούχους νησιώτες πέρα από τις επιχειρήσεις, χωρίς καμία εξήγηση. Παρά το γεγονός ότι στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 καταβλήθηκαν κάποια ποσά σε δικαιούχους, παραμένουν ακόμα εκκρεμείς πληρωμές για κάποιους πολίτες για το τελευταίο δίμηνο του 2022, για κάποιους άλλους για περισσότερους μήνες από το 2022. Εν ολίγοις, και για τους πολίτες η καθυστέρηση αφορά εισιτήρια που εκδόθηκαν περίπου ένα με ενάμιση χρόνο νωρίτερα, ενώ διανύουμε το δεύτερο εξάμηνο του 2024.,

Ο κ. Νικητιάδης ρωτάει τον αρμόδιο Υπουργό, ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των επιχειρήσεων, στις οποίες δεν έχουν αποπληρωθεί τα οφειλόμενα ποσά από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2024 και για ποιό λόγο απαιτήθηκε επανακατάθεση παραστατικών για όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και για αυτές που είχαν ελεγχθεί και εγκριθεί τα ποσά του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους; Σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι επανέλεγχοι των αιτήσεων και πότε ακριβώς πρόκειται να  καταβληθούν τα ποσά στις επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί η χρηματοδότησή τους, όπως επίσης πότε θα προχωρήσουν οι καταβολές των οφειλόμενων ποσών προς τους νησιώτες μας;  Ποια είναι η αιτία της καθυστέρησης των καταβολών αμιγώς προς τους πολίτες των νησιών μας;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΙΔΗΣΕΙΣ