Που είναι η Άγκυρα του Λιμανιού; Πήγε να …βρει την Κρήνη; (ΦΩΤΟ)

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Κώοι έχουν αναρωτηθεί που μπορεί να βρίσκεται η μεγάλη άγκυρα που κοσμούσε το λιμάνι μας μέχρι πριν λίγα χρόνια. Ουκ ολίγες και οι φορές που οι εκπρόσωποι των τοπικών Μ.Μ.Ε. απευθύναμε το ίδιο ερώτημα σε στελέχη της Δημοτικής Αρχής. Σχεδόν σε όλους.

Η απάντηση σε όλες τις περιπτώσεις κοινή, «Η άγκυρα φυλάσσεται έως ότου αποπερατωθεί το ψηφιδωτό πάνω στο οποίο αυτή θα εναποτεθεί και θα κοσμήσει ξανά την προκυμαία του λιμανιού μας και σύντομα». Τρία χρόνια πέρασαν και εξέλιξη καμιά.

Σήμερα το πρωί στην εξαιρετική ομάδα «Παλιές Φωτογραφίες της Κω» στο Facebook, αναρτήθηκε φωτογραφία της άγκυρας από τον χώρο που αυτή σήμερα «φυλάσσεται».

Το θέαμα; Απογοητευτικό ! Μέσα στα μπάζα, μέσα στα χώματα, μέσα στα σκουπίδια. Παρατημένη στο χώμα σέρνεται δεξιά κι αριστερά (φαίνονται τα σημάδια απ’ το σύρσιμο) σαν ψυγείο προς ανακύκλωση.

Εικόνες οι οποίες δεν τιμούν την Κω. Εικόνες οι οποίες δεν ταιριάζουν στην Κω της Ιστορίας, του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Στην Κω των Αρχών !

Άραγε το έδαφος του εργοταξίου είναι ο χώρος στον οποίον «φυλάσσεται»; Άραγε ανήκει στο ίδιο περιβάλλον με τις σπασμένες κολώνες, τις σπασμένες ξύλινες ραφιέρες, τα σάπια σίδερα, τα ξεριζωμένα φυτά, τα βρώμικα πλαστικά και τα πάσης φύσεως σκουπίδια που την περιβάλλουν;

Άραγε αυτό εννοούσαν οι αρμόδιοι εκλεγμένοι και μη όταν διαβεβαίωναν τους Κώους πολίτες ότι η άγκυρα τυγχάνει καλής φύλαξης και αναμένει την εκ νέου τοποθέτησης της στο λιμάνι σε ένα περιβάλλον που θα της …αρμόζει;

Άραγε θα ακολουθούσε και η άγκυρα τον …δρόμο της Μαυριτανικής Κρήνης η οποία και καταστράφηκε εν μία νυκτί απλά και μόνο επειδή η επισκευή της ήταν δύσκολη, χρονοβόρα και κοστοβόρα;

Άραγε αυτή είναι η περί ασφαλούς και αρμόζουσας στην ιστορία και τη συναισθηματική αξία της άγκυρας αντίληψη των Υπευθύνων;

Σημείωση 1: Ο Έκφραση97 επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του εργοταξίου κύριο Πέτρο Πετρή ο οποίος μας ενημέρωσε ότι η άγκυρα τοποθετήθηκε προσωρινά στο σημείο που φαίνεται στις φωτογραφίες διότι αυτεπς τις ημέρες γίνονται εργασίες καθαρισμού και διαλογής άχρηστων υλικών στον περιβάλλοντα χώρο του εργοταξίου και μας διαβεβαίωσε ότι η άγκυρα θα επιστρέψει σύντομα σε ασφαλή χώρο.

Σημείωση 2: Επειδή απ’ το πρωί λέγεται στα …τοπικά Κοινωνικά Δίκτυα ότι η εν λόγω άγκυρα είναι ιστορικό κειμήλιο απ’ την Ναυμαχία του Γέροντα, μια ναυμαχία που έλαβε χώρα στην περιοχή μας, την 198η επέτειο της οποίας εορτάσαμε συμπτωματικώς προχθές 29 Αυγούστου, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Έκφραση97 επικοινώνησε με τον διακεκριμένο ιστορικό και συγγραφέα κ. Βασίλη Χατζηβασιλείου ο οποίος και διέψευσε αυτή την εκδοχή αναφέροντας ότι «η συγκεκριμένη άγκυρα ανήκε σε νεότερης του 1824 κατασκευής ιστιοφόρο και ανελκύστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80.

Φιλικά Πάντα

Παναγιώτης Ζουζούνης

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Που είναι η Άγκυρα του Λιμανιού; Πήγε να …βρει την Κρήνη; (ΦΩΤΟ)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ