Σαλμονέλα: Κρούσματα σε 9 χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ

Θορυβημένες είναι οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές μετά από κρούσματα σαλμονέλας Strathcona σε 9 χώρες της Ευρώπης αλλά και τις ΗΠΑ. Σχετικές αναφορές γίνονται στο εβδομαδιαίο δελτίο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ECDC, κρούσματα σαλμονέλας Strathcona έχουν αναφερθεί από τις αρχές του χρόνου έως τις 13 Νοεμβρίου, από τις χώρες:

Αυστρία (17), Φινλανδία (2), Τσεχία (13), Δανία (4), Γαλλία (9), Γερμανία (47), Ιταλία (34), Λουξεμβούργο (1), Νορβηγία (1) Ηνωμένο Βασίλειο (13) και (8) κρούσματα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, επηρεάζονται διαφορετικές ηλικιακές ομάδες χωρίς σημαντική διαφορά μεταξύ των φύλων (68 γυναίκες και 54 άντρες).

Πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό ταξιδιού ήταν διαθέσιμες για 19 περιπτώσεις στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περιπτώσεις ανέφεραν πρόσφατα ταξίδια σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας (n=7), της Ιταλίας (n=5), Μαυροβούνιο (n=5), Αίγυπτος (n=1) και Ευρώπη (δεν προσδιορίζεται περαιτέρω, n=1).

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ταξίδια στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Γαλλία και Σλοβενία). Από τα κρούσματα στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε ταξίδι στην Ιταλία κατά 4 από τις 6 περιπτώσεις.

Ένα ιστορικό ξέσπασμα της Salmonella Strathcona σε πολλές χώρες διερευνήθηκε από τη Δανία το 2011. Τότε ως φορείς μόλυνσης φάνηκε πως ήταν οι ντομάτες. Έκτοτε έχουν καταγραφεί κρούσματα σε Δανία και Γερμανία το 2019 και το 2020.

Ευθύνεται η κατανάλωση φρέσκιας ντομάτας;
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία μετά τις συνεντεύξεις 52 περιπτώσεων το 2023, 32 (61,5%) περιπτώσεις ανέφεραν κατανάλωση φρέσκιας ντομάτας (οποιουδήποτε είδους) πριν από την έναρξη της νόσου.

Επιπλέον, από 52 περιπτώσεις, 25 ανέφεραν κατανάλωση αυγών (48%) και 24 περιπτώσεις (46%) ανέφεραν κατανάλωση τυριού. Η Salmonella Strathcona είναι ένας σπάνιος ορότυπος στην ΕΕ. Το 2022, αναφέρθηκαν 89 κρούσματα στην ΕΕ.

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε μεταξύ 2018 και 2019, όταν αναφέρθηκαν 28 και 98 κρούσματα αντίστοιχα. Από το 2019, η τάση ήταν σταθερή.

πηγή: Iatropedia.gr

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΙΔΗΣΕΙΣ