«ΕΤΑΔε κείται» ο ΝΟΚ των Κώων.

 

Γράφει ο Παναγιώτης Ζουζούνης…

Το θέμα των ημερών αναμφίβολα είναι η αποδοχή της πρότασης της ΕΤΑΔ από τον Δήμο Κω για την αξιοποίηση του Ναυτικού Ομίλου Κω, περιοχή για την οποία τόσα μα τόσα πολλά έχουν κατά καιρούς γραφεί και ειπωθεί.

Το θέμα της αξιοποίησης των εκτάσεων του ΝΟΚ “κρατά” απ’ το 2021.

Το ζήτημα εισήχθη στο δημόσιο διάλογο με την πομπώδη εκδήλωση – παρουσίαση του Ιουλίου του 2021 που έλαβε χώρα στον φυσικό χώρο του ΝΟΚ, μια παρουσίαση στην οποία πέραν του τότε σχεδίου αξιοποίησης, τέθηκαν και ορισμένοι σοβαροί περιβαλλοντικοί περιορισμοί αναφορικά με την προστασία της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, περιορισμοί που επιτάσσουν ήπιες τεχνικές παρεμβάσεις στον χώρο.

Το κεντρικό νόημα της τότε εκδήλωσης ήταν ότι ο ΝΟΚ «επιστρέφει εκεί που ανήκει», στον Κώο Δημότη δηλαδή. Με δημιουργία δωρεάν χώρων άθλησης, εκπαίδευσης, δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας. Με σεβασμό στην περιοχή, στις γύρω επιχειρήσεις αλλά και στο περιβάλλον. Ο ΝΟΚ το 2021 επέστρεφε και προσφέρονταν στην τοπική κοινωνία κοινωφελώς.

Η “κατάκτηση” απ’ την ΕΤΑΔ.

Μετά από 2 χρόνια και ενώ τίποτε απ’ όλα όσα τότε εκεί ανακοινώθηκαν δεν έχει όχι μόνο πραγματοποιηθεί αλλά ούτε καν αρχίσει. Μετά από 2 χρόνια και ευρισκόμενοι στην εκπνοή της δημοτικής περιόδου, μας παρουσιάζεται ως «μάννα εξ’ ουρανού» κι ως «αποτέλεσμα υπεράνθρωπης κατάκτησης» για την οποία χρειάστηκε να δοθούν «μάχες επί μαχών» στα Υπουργεία, το ενδεχόμενο η περιοχή να αξιοποιηθεί συνεταιρικά με την ΕΤΑΔ και μάλιστα υπό ένα καθεστώς υποχρεώσεων από πλευράς Δήμου που είναι μονομερές, άνισο, ανισόποσο και με μεγάλο ρίσκο.

Γνωρίζω πως ο όρος «συνεταιρικά» ενδέχεται να ενοχλήσει. Ίσως χαρακτηριστώ κι εγώ υποκινούμενος, αλλά αδιαφορώ. Και αδιαφορώ διότι γνωρίζω πως γνωρίζουν πως ούτε υποκινούμενος είμαι, ούτε και φιλοδοξώ να γίνω. Ο όρος «συνεταιρικά» είναι δυστυχώς ο μόνος ο οποίος μπορεί να αποτυπώσει ακριβώς όλα όσα δρομολογούνται να συμβούν στον Ναυτικό Όμιλο Κω.

Κατάκτηση ή συνθηκολόγηση;;;

Εάν λοιπόν έχουμε αντιληφθεί σωστά, η ΕΤΑΔ παραχωρεί προς αξιοποίηση τα 65 στρέμματα του Ναυτικού Ομίλου Κω στον Δήμο Κω, με την προϋπόθεση να εισπράττει το 50% απ’ τα εκκαθαρισμένα έσοδα της όλης κερδοσκοπικής δραστηριότητας που επίκειται εκεί να αναπτυχθεί, έχοντας πρωτίστως όμως εξασφαλίσει ως ελάχιστο εγγυημένο έσοδο από τον Δήμο ένα ποσό της τάξης των 100.000€ ετησίως. Εκατό άσκαστες κι αΐδρωτες χιλιάδες ευρώ το χρόνο !

Δηλαδή ξεκινάμε κάθε χρόνο από -100.000€ και από εκεί κι έπειτα εναπόκειται στον Δήμο της Κω πως θα αξιοποιηθεί έμπρακτα ο χώρος. Ο Δήμος καλείται είτε να υπενοικιάσει την περιοχή σε ιδιώτες επιχειρηματίες (α λα Αίγλη), είτε να δημιουργήσει νέες Δημοτικές Εταιρίες (α λα ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ). Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση τα όποια έσοδα δύνανται να προκύψουν, θα επιμερίζονται στα δύο.

Σε μια περιοχή η οποία λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών, χρίζει ήπιων παρεμβάσεων. Σε μια περιοχή όπου παραπλεύρως υπάρχουν κατοικίες οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν διαχρονικά ζητήματα ηχορύπανσης. Σε μια περιοχή η οποία απειλείται να μείνει με μια και μοναδική οδική πρόσβαση, έξοδο και διέξοδο, σχεδιάζεται να λειτουργήσει κάτι τόσο προσοδοφόρο, που θα καλύπτει τις ετήσιες απαιτήσεις της ΕΤΑΔ και θα φέρει συν τοις άλλοις και πολλά έσοδα στον Δήμο και μάλιστα αυτό παρουσιάζεται ως «κατάκτηση» που προήλθε μετά από «θυσίες», «κόπους» και «μάχες». Μόνο που δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι αυτό !!!

Τι λέγαμε το 2021 για τον κοινωφελή χαρακτήρα που πρέπει να έχει ο Ναυτικός Όμιλος Κω;;;

Κοινωνικός ή Ιδιωτικός ο χαρακτήρας του “νέου” ΝΟΚ;;;

Θα έρθουν ιδιώτες και ενοικιάζοντας την έκταση θα στήσουν μαγαζιά; Αναψυκτήρια, ομπρέλες, water sports κτλ; Θα ιδρυθούν νέες δημοτικές επιχειρήσεις; Θα χτιστούν καταστήματα; Κι αν γίνουν όλα αυτά ή κάτι απ’ αυτά τότε πως ο ΝΟΚ επιστρέφει στον λαό της Κω; Μέσα από μια νέα ιδιωτική πρωτοβουλία; Λες και δεν υπάρχει αρκετή στο νησί μας; Και που είναι εν τέλει ο κοινωφελής χαρακτήρας της πρότασης αξιοποίησης του 2021;

Λυπάμαι εάν στεναχωρώ κάποιους, αλλά ο ΝΟΚ δεν επιστρέφει στον κωακό λαό μέσω της πρότασης της ΕΤΑΔ. Απλώς μπαίνει η ΕΤΑΔ ως «αγαπητικός» σε μια έκταση η οποία για να φέρει έσοδα (50% των οποίων θα τα εισπράττει άσκαστα η ίδια), χρειάζεται επενδύσεις. Επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν προφανώς από ιδιώτες επιχειρηματίες οι οποίοι θα κληθούν (εάν δεν έχουν ήδη κληθεί) να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Δεν επιστρέφει στην κωακή κοινωνία ο ΝΟΚ λοιπόν, απλά πηγαίνει στους ιδιώτες ή τουλάχιστον θα προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε ως Δήμος ένα ελάχιστο εγγυημένο ετήσιο εισόδημα της τάξης των 100.000€, το οποίο θα πηγαίνει στην ΕΤΑΔ (βρέξει χιονίσει, πιάσει δεν πιάσει) και περιμένουμε μήπως και περισσέψει κάτι από το όποιο κέρδος μπορεί να προκύψει, προκειμένου να καρπωθεί κάτι και ο Δήμος.

Κι ο ιδιώτης; Για την ψυχή των τεθνεόντων συγγενών του θα εμπλακεί; Μήπως λοιπόν η αναλογία των κερδών είναι 50% ΕΤΑΔ – 25% Δήμος – 25% ιδιώτης ή μήπως τα μόνα έσοδα του Δήμου θα είναι τα ενοίκια; Κι αν είναι μόνο τα ενοίκια, άραγε ποιος είναι εκείνος που θα πληρώνει τουλάχιστον 100.000€ το χρόνο για να ενοικιάσει μια έκταση η οποία «σηκώνει» μόνο ήπιες παρεμβάσεις;

Εάν προσθέσουμε το γεγονός ότι αφενός μεν η συγκεκριμένη απόφαση επίκειται να λειτουργήσει ανταγωνιστικά απέναντι στις γειτονικές τουριστικές επιχειρήσεις, αφετέρου δε ότι σε καμιά των περιπτώσεων δεν εξασφαλίζεται ο κοινωφελής χαρακτήρας για τον όποιον συζητούσαμε το 2021, αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι η συμφωνία περισσότερο μοιάζει με «συνθηκολόγηση» παρά με «κατάκτηση». Περισσότερο μοιάζει ως «αζημίωτη φιλανθρωπική παραχώρηση» της ΕΤΑΔ στο Δήμο, παρά για «πύρρειος μάχη».

Κάναμε την τρίχα …τριχιά !!!

Είναι να απορεί κανείς ακόμη και με το επικοινωνιακό κομμάτι της παρουσίασης. Μιας παρουσίασης που κινήθηκε σε ύφος δεκαετίας 80. Πόσα παχιά λόγια ! Πόσες νοητικές, νοηματικές και ρητορικές ακροβασίες ! Τι λαϊκισμός ! Τι όροι ! Κατάκτηση ! Μάχη ! Πόλεμος ! Πύρρειος Νίκη ! Έτσι πρέπει να είναι ο Δήμαρχος ! Να χτυπάει τραπέζια ! Για το λαό ! Από το λαό !

Ποιον λαό; Τον λαό στον οποίον το 2021 τάζαμε δωρεάν χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας και ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και αντί όλων αυτών του φέρνουμε μνημόνια συνεταιρισμού; Ποια ψυχαγωγία; Που δεν μπορούμε να προσφέρουμε ούτε μια λειτουργική παιδική χαρά για να ψυχαγωγηθούν τα νήπια του νησιού μας; Ποιον πόλεμο; Τον αέναο πόλεμο με τον χρόνο του να τελειώσει έστω ένα έργο έγκαιρα μέσα σ’ αυτή τη δημοτική περίοδο; Ποιο επικοινωνιακό κομμάτι; Εκείνο που επιτάσσει τον χαρακτηρισμό ως «βαλτών», «εγκάθετων» και «πολιτικά υποκινούμενων» όλων όσων εκφράζουν μια κάπως διαφορετική άποψη ή διαμαρτύρονται για τα κακώς κείμενα του Δήμου;

Ο δρόμος της παράνοιας…

Ε λοιπόν όχι ! Σ’ αυτόν τον δρόμο της παράνοιας δεν γίνεται να πορευτεί η Κοινωνία. Δεν μπορεί η κωακή κοινωνία να αναλώνεται επί μια ολόκληρη τετραετία στις προσωπικές διαφορές Νικηταρά και Κυρίτση και το αντίστροφο ή συχνά να φοβάται να εκφράσει την άποψή του μην τυχόν και «χαρακτηριστει» κάπως.

Δεν γίνεται επί 4 χρόνια κάθε μα κάθε δελτίο τύπου, κάθε δήλωση, κάθε ανακοίνωση, κάθε νύξη μιας Δημοτικής Παράταξης που ήλθε στα πράγματα του νησιού εκπροσωπώντας το «νέο», το «πλουραλιστικό» και το «διαφορετικό», να ξεκινά και να τελειώνει με το «τι γινότανε παλιά». Ενώ τώρα; Τι; Είναι όλα καλώς καμωμένα;

Η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά τι γινότανε παλιά γι’ αυτό και αποκρίθηκε το 2019 εκλέγοντας την σημερινή δημοτική αρχή προκειμένου αυτή να εφαρμόσει νέες πιο αποτελεσματικές πολιτικές. Μετά λύπης μας όμως διαπιστώνουμε ότι πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων (Λιμενικό Ταμείο, ΔΕΥΑΚ και ΔΟΠΑΒΣ) με οτιδήποτε άλλο καταπιάστηκε αυτή η Δημοτική Αρχή είτε αυτό δεν τελείωσε, είτε βάλτωσε, είτε πορεύεται ημιθανώς και σε λανθάνουσα κατάσταση.

Το “νέο” που μυρίζει …ναφθαλίνη !!!

Έργα; Παρεμβάσεις; ΚΩΑΝ ΑΕ; Αξιοποίηση Θερμών; Ψηφιακή απεικόνιση Θερμών; Μεταπτυχιακό; Οργανισμός Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού; Αναπτυξιακά έργα; Επέκταση Μαρίνας; Τουριστική Ανάπτυξη; Αξιοποίηση Ιπποκρατικής Ιστορίας; Όλα τα μεγάλα projects. Όλα τα μεγάλα στοιχήματα. Όλα… Χαμένες ευκαιρίες ! Τι απ’ όλα αυτά λειτούργησε; Τι απ’ όλα αυτά δεν πορεύεται ημιθανώς; Τι απ’ όλα αυτά δεν βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση;

Αντί λοιπόν να πρυτανεύσει το «νέο», το «άφθαρτο», το «λογικό», επί 4 χρόνια πρυτανεύει ο υπέρτατος «αντιρουφισμός», ο «αντικυριτσισμός», τα στρατόπεδα Ομό και Αντί φρονούντων και φυσικά τα πάμπολλα λόγια και οι ακόμα περισσότερες φωτογραφίες επάνω σε σχέδια επί χάρτου, σε παρουσιάσεις μακετών και σχεδίων και η αμετροέπεια σε δηλώσεις. Που …μείνανε δηλώσεις !

Γινόμαστε το “τέρας” που δεν θέλαμε να γίνουμε !!!

Τέσσερα χρόνια δεν έχουμε ακούσει την παραμικρή αυτοκριτική. Τέσσερα χρόνια τα κάνουν όλα τέλεια. Άραγε δεν έχουν κάνει κανένα λάθος; Τέσσερα χρόνια στα ηνία του δήμου κι αν διαβάσει κανείς τα δελτία τύπου ή ακούσει τις δηλώσεις, θα πιστέψει πως η Δημοτική της Κω Αρχή είναι κάτι σαν τη Φιλική Εταιρία. Μια ανώτερη απροσδιόριστος κι αόρατος Αρχή, η οποία πλανάται σαν αλάθητο αερικό χωρίς κριτική, χωρίς ΑΥΤΟκριτική.

Ο αείμνηστος Μάνος Χατζιδάκης έλεγε ότι εκείνος που συνηθίζει το Τέρας, αρχίζει να του μοιάζει. Συνήθισαν το Τέρας των ατέρμονων λόγων. Συνήθισαν το Τέρας των περικοκλάδων. Συνήθισαν το Τέρας των φθηνών επικοινωνιακών τρύκ. Συνήθισαν το τέρας του «Για όλα φταίνε οι άλλοι». Συνήθισαν το Τέρας του «Επειδή οι παλιοί απέτυχαν, δεν πειράζει να αποτύχουμε κι εμείς».

Συνήθισαν τόσο πολύ σε όλα αυτά που πλέον τους βγαίνει αυτόματα. Πλέον είναι πολιτική στάση. Όχι απλώς τους έγινε βίωμα, όχι απλώς τους έγινε έξη, όχι απλώς κινδυνεύουν να μοιάσουν σ’ όλα αυτά τα οποία καθημερινά προσπαθούν να «ξορκίσουν» αλλά κινδυνεύουν πλέον και να τα ξεπεράσουν.

Και ξέρετε γιατί αυτό είναι δυο φορές θλιβερό;;;

Διότι όταν ξεκινούσαν, διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι εκείνοι θα ήταν «αλλιώς».

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Μία Απάντηση

  1. Που πρέπει να απασχολούν κάθε δημότη. Συγχαρητήρια για την ανάλυση και την αυστηρή κριτική στην Δημοτικη Αρχή η οποία δείχνει τελευταία να έχει Εξωκείλει. Αυτός είναι ο ρόλος που πρέπει να παίζουν τα μέσα ενημέρωσης και όχι να ευλογάνε τα γενιά του εκαστωτε Δημάρχου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΙΔΗΣΕΙΣ