Γράφει ο Παναγιώτης Ζουζούνης.
Εχθές Παρασκευή 4 Νοεμβρίου βρέθηκα προσκεκλημένος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου στη συγκέντρωση γονέων που έλαβε χώρα στην αίθουσα «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» του 1ου Γυμνασίου Κω με βασικό θέμα συζήτησης, το ιδιαιτέρως σοβαρό στεγαστικό ζήτημα που από ιδρύσεως αντιμετωπίζει το νεοϊδρυθέν 3ο Γυμνάσιο Κω, το οποίο εξ’ αρχής λειτουργεί σε «προκάτ» αίθουσες και συστεγαζόμενο στον προαύλιο χώρο του 1ου Γυμνασίου, μετρά ήδη από φέτος 166 μαθητές, ενώ για την επόμενη χρονιά υπολογίζεται ότι οι μαθητές του θα ξεπεράσουν τους 260.
Από κτιριακής άποψης, το 3ο Γυμνάσιο Κω, αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε 7 «προκατ» αίθουσες, χρησιμοποιεί μια κανονική αίθουσα και μία βοηθητική (για Γαλλικά) του 2ου ορόφου του 1ου Γυμνασίου, ενώ η αίθουσα των καθηγητών είναι μικρή κι εν’ όψει της επόμενης χρονιάς, δεν θα μπορεί να χωρέσει όλους τους εκπαιδευτικούς. Το γραφείο της διεύθυνσης μαζί με το αρχείο του σχολείου δε, επίσης στερείται χώρων. Εάν συνυπολογίσουμε και τους 453 μαθητές του 1ου, τότε τα δεδομένα είναι απογοητευτικά. Ένα σύνολο 720 περίπου μαθητών θα συλλειτουργεί σε ένα σχολικό χώρο ικανό να χωρέσει τους μισούς, με ότι αυτό συνεπάγεται λειτουργικά, εκπαιδευτικά και από άποψη ασφαλείας.
Έχουμε πολλές φορές μιλήσει και στις εκπομπές μας στον Έκφραση97 FM για το ζήτημα των κτιριακών δομών των σχολείων της Κω. Τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στο 3ο Γυμνάσιο. Και τα Ειδικά Σχολεία στο Πλατάνι, χρίζουν μετεγκατάστασης ενώ και τα προβλήματα του 3ου Δημοτικού το οποίο μέχρι της αποπεράτωσης του “Αζίλο”, λειτουργεί σε νομαδική κατάσταση, είναι σημαντικά. Ενώ δεν λείπουν τα ζητήματα ελλιπούς υλικοτεχνικής υποδομής σχεδόν στο σύνολο των σχολικών μονάδων του νησιού μας. Εξοπλισμός νηπιαγωγείων, εγκαταστάσεις υγιεινής, αποχέτευσης, έργα συντήρησης κτλ.
Αυτό όμως που συντελείται στο 3ο Γυμνάσιο, καταλύει κάθε έννοια λογικής. Μιλάμε για ένα σύνολο άνω των 700 μαθητών οσονούπω, οι οποίοι θα στοιβάζονται σαν «σαρδέλες» σε έναν χώρο που ήδη είναι περιορισμένος για το -από μόνο του- υπεράριθμο 1ο Γυμνάσιο, πολλώ δε μάλλον και για το 3ο μαζί.
Ενώ υπάρχει το ζωντανό παράδειγμα του Δήμου Κυλλήνης – Ανδραβίδας με το νέο και υπερσύγχρονο Δημοτικό Σχολείο το οποίο κατασκευάστηκε σε fast track ρυθμούς, σε βαρέως τύπου «προκατ» αίθουσες και δομές με κόστος περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, δηλώσεις για το οποίο έκανε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας κύριος Λέντζας Ιωάννης.
Η ΛΥΣΗ του προβλήματος στέγασης του 3ου Γυμνασίου Κω “βρίσκεται” στην Ανδραβίδα Ηλείας (ΒΙΝΤΕΟ)
Ενώ υπάρχουν οι δια στόματος Περιφερειάρχου και Επάρχου διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ότι έχει από καιρό προτείνει να βρει χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός σχολικού συγκροτήματος στην Κω, εάν ο Δήμος Κω της υποδείξει ένα ακίνητο.
Ενώ ο Δήμος της Κω έχει υγιή και πλεονάζοντα ταμεία με ένα ταμειακό διαθέσιμο το οποίο ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Ενώ η ΑΝΕΜ ΑΕ ως νομικό πρόσωπο του δήμου μαζί με τους μετόχους της μπορεί να συνάπτει δανειακή σύμβαση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέου πλοίου με συνολικό κόστος άνω των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Ενώ με ίδιους πόρους του Δήμου χρηματοδοτήθηκε η τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα αξίας 252.378€ στο γήπεδο Ζηπαρίου, αφού πρωτίστως είχε «χαθεί» η χρηματοδότηση απ’ την Περιφέρεια για το ίδιο έργο.
Η διαχείριση του ζητήματος του 3ου Γυμνασίου, αποτελεί μέχρι στιγμής ξεκάθαρη αποτυχία της Δημοτικής Αρχής Κω η οποία όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει οριστική λύση, αλλά εμφανίζεται και ιδιαιτέρως φοβική απέναντι σε οτιδήποτε της αντιπροτείνεται. Μάλιστα δεν υπήρξε καμία αντιπροσωπεία είτε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, είτε των Σχολικών Επιτροπών στη χθεσινή συγκέντρωση γονέων, γεγονός που έγινε αντικείμενο δυσμενών σχολίων αφενός μεν για τον Πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών, αφετέρου δε για το σύνολο της Δημοτικής Αρχής.
Το να αποτύχει κανείς στην επίλυση ενός προβλήματος, είναι αποδεκτό κι εν μέρει αναμενόμενο, ειδικότερα υπό τις έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε ως Χώρα απ’ το 2020 έως και σήμερα. Το να είναι κανείς ελλιπής ή και φοβικός απέναντι σ’ ένα πρόβλημα όμως, έχει σημαντική διαφορά απ’ το να είναι επικίνδυνος. Και το να είναι κανείς επικίνδυνος, ειδικότερα όταν μιλάμε για παιδιά, είναι απαράδεκτο.
Η «λύση» που σύμφωνα με πληροφορίες απεργάζεται ο Δήμος Κω για το στεγαστικό πρόβλημα του 3ου Γυμνασίου είναι -ούτε λίγο ούτε πολύ- η παραμονή του Σχολείου ως «φιλοξενούμενο» στις εγκαταστάσεις του 1ου και η «ενίσχυση» των δομών του με νέες «προκάτ» αίθουσες ικανές απλώς να χωρέσουν το σύνολο των μαθητών. Και μάλιστα με ένα κονδύλι ύψους 250.000€ που έχει με κάποιον τρόπο εξασφαλιστεί απ’ το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (!!!).
Είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός ως “επικίνδυνη” επιλογή;;; Πάμε να το δούμε…
Για προαύλιους χώρους ούτε λόγος. Για στέγαστρα εν όψει του χειμώνα, ούτε λόγος. Για αίθουσες εργαστηρίων και εκδηλώσεων ούτε λόγος. Για αίθουσες διδασκαλίας για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ούτε λόγος. Για επαρκείς εγκαταστάσεις όσον αφορά τα γραφεία καθηγητών και διευθύνσεως ούτε λόγος.
Και αντί όλων αυτών, θα δαπανηθεί κοντά στο ¼ του εκατομμυρίου, για τις νέες «προκατ» αίθουσες και για την παραμονή του Σχολείου σε …ομηρία με τη λογική του «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».
Ενώ θα μπορούσαν να δοθούν αυτά τα χρήματα, συν τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας που είναι δεδομένη και σε ένα ακίνητο που θα ορίσει ο Δήμος απ’ τα τόσα που έχει στην διάθεσή του ή ακόμα και με ενοικίαση/αγορά, θα μπορούσε να κατασκευαστεί με ρυθμούς fast track ένα υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα τύπου Ανδραβίδας, έως ότου δεήσει η Πολιτεία να κατασκευάσει Σχολικά κτίρια που να συνάδουν με τον αυξημένο πληθυσμό του νησιού μας και τις ανάγκες αυτού.
Και στη συνέχεια θα μας έχει μείνει ως “κέρδος” οι εγκαταστάσεις του fast track Σχολείου, για άλλη χρήση από τον Δήμο. Στέγαση Δημοτικών Υπηρεσιών και αποκέντρωση, Στέγαση Ιατρών κι Εκπαιδευτικών, Δημιουργία Πρότυπου Σχολείου, Δημιουργία Μουσικού ή Αθλητικού Σχολείου, Μετεγκατάσταση των Ειδικών Σχολείων κτλ. (Άμεσες ανάγκες του Δήμου μας όλα αυτά)
Η Λύση για το στεγαστικό ζήτημα του 3ου Γυμνασίου Κω, δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να είναι η έστω και με βελτιώσεις παραμονή στην σημερινή του κατάσταση διότι έτσι επιβαρύνεται και το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο, δυσχεραίνει το εκπαιδευτικό έργο των καθηγητών, τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών, επιβαρύνεται μια ολόκληρη περιοχή με αύξηση του κυκλοφοριακού (ήδη επικίνδυνο σημείο η συμβολή των οδών Παπαναστασίου & Παπαθεοφάνους) και με δεδομένη την οσονούπω έναρξη της ανάπλασης της συγκεκριμένης διασταύρωσης, επίκειται να δημιουργηθεί χάος !
Είναι επικίνδυνη η επιλογή αυτή λοιπόν ή όχι;;; Δυστυχώς είναι !!!
Και ερωτώ… Τι επιθυμεί η Δημοτική Αρχή και οι Σχολικές Επιτροπές για το 3ο Γυμνάσιο και την περιοχή της Αγίας Μαρίνας; Χάος; Υπερπληθυσμό; Πρόχειρες λύσεις και ημίμετρα;;; Μαθητές, Γονείς και Εκπαιδευτικούς στο προσωρινό βόλεμα και στα “ψιλά”;;; Αυτή είναι η ανθρωποκεντρική πολιτική του Δήμου;;; Η υπερστοίβαξη μαθητών και η σαν νομάδες περιφορά τους όπου βολεύει την ανεπάρκεια της πολιτικής βούλησης;;; Η εκπαίδευση Κώων μαθητών σε εγκαταστάσεις που θυμίζουν Hot Spot;;; Τους αντιπροσωπεύει αυτή η λογική τους ιθύνοντες;;; Γιατί τους μαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές αυτών, κάθε άλλο παρά τους αντιπροσωπεύει και τους τιμά η πρόθεση του Δήμου. Κι αυτό θα εκφραστεί. Και θα εκφραστεί σύντομα και… εκκωφαντικά !
Θα εκφραστεί εν όψει της επόμενης σχολικής περιόδου με αναστολή μαθημάτων, με κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες όπως η πλειοψηφία των γονέων πρότεινε, αλλά θα εκφραστεί ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΑ. Και η 8η Οκτωβρίου 2023, απέχει μόνο 337 ημέρες.
Δώστε τέλος στην “ομηρία” μαθητών και γονέων. Δώστε κίνητρο στους εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς του 3ου Γυμνασίου να λειτουργήσουν με χαρά. Δώστε χαμόγελο στα 250 (166 φέτος) “Κωτάκια” του 3ου Γυμνασίου. Δώστε τους την ευκαιρία να αντιληφθούν οτι το σύνθημα “προτεραιότητα στον άνθρωπο” που είχε αναχθεί ως …σημαία προεκλογικά απ’ την Παράταξη που τελικώς εξελέγη, είχε ουσία, νόημα, κύρος κι εν τέλει… αντίκρυσμα !
Φιλικά Πάντα
Παναγιώτης Ζουζούνης.